itself

tools

Споделете ја вашата локација на Твитер


Споделете ја вашата локација на Твитер

Ние нудиме четири услуги за геолокација бесплатно: споделување на локацијата, геокодирање, обратно геокодирање и пронаоѓање на координатите на вашата моментална локација.

Споделете ја мојата локација : Дајте им на луѓето да знаат каде сте

https://share-my-location.com/mk

Споделете ја мојата локација ви овозможува да им кажете на семејството и пријателите да знаат каде сте, без разлика дали ќе помогнете да се сретнете или за ваша лична безбедност. Можете исто така да ја споделите вашата локација со светот така што ќе споделувате каде сте на платформите за социјални медиуми, како што се Фејсбук или Твитер, или можете да ја споделите вашата локација преку е-пошта, текстуална порака или други достапни средства.

Геокодирање : Претворете адреса во координати

https://share-my-location.com/mk/geocoding

Геокодирањето е процес што претвора улична адреса во координати на географска ширина и ширина. Ова може да биде корисно во многу ситуации, како што е можност за позиционирање на која било адреса на која било дадена карта.

Обратно геокодирање : Претворете ги координатите на адреса

https://share-my-location.com/mk/reverse-geocoding

Обратно геокодирање е процес кој ги претвора координатите за географска ширина и должина на адреса. Сакате да знаете која е адресата што одговара на вашата моментална локација или да ја дознаете адресата на која било точка на мапата, оваа бесплатна алатка за геокодирање со обратна насока е она што ви треба.

Мојата локација : Добијте ги координатите на вашата моментална локација

https://share-my-location.com/mk/my-location

Наоѓањето на координатите на вашата моментална локација е многу корисно во многу ситуации од позиционирање на мапа до поставување електроника и телескопи. За да дознаете повеќе за координатите за географска ширина и должина, проверете го нашиот вовед подолу.

Вовед во координатите за географска ширина и ширина

Координатите за географска ширина и должина се дел од системот за географски координати што можат да идентификуваат која било локација на Земјата. Овој систем користи сферична површина што ја покрива Земјата. Оваа површина е поделена во решетка и секоја точка на оваа површина одговара на специфична географска ширина и должина, исто како и секоја точка на картезијан авион одговара на специфични координати x и y. Оваа решетка ја дели површината на Земјата со две групи на линии што течат паралелно со екваторот и од Северен пол до Јужниот пол.

Линиите паралелни со екваторот, и така линиите што течат источно кон запад, имаат константна вредност на географска ширина. Тие, соодветно, се нарекуваат паралели. Линијата што тече директно над екваторот ја дефинираше географската вредност на географската ширина 0. Одат кон север кон Северен Пол, вредноста на географската ширина се зголемува од 0 на 90 на Северен Пол. Newујорк, кој е на половина пат помеѓу екваторот и Северен пол има географска ширина од 40.71455. Од екваторот што оди кон југ, географските вредности на географската ширина стануваат негативни и достигнуваат -90 на Јужниот пол. Рио де Janeанеиро има ширина од -22.91216.

Линиите што течат од Северниот пол до Јужниот пол имаат постојана должина вредност. Тие редови се нарекуваат меридијани. Меридијанот кој ја дефинира должината на вредноста 0 поминува над Гринич во Англија. Заминувајќи западно од Гринич, да речеме кон Америка, вредностите на должината стануваат негативни. Вредностите на географската должина западно од Гринич се движат од 0 до -180, а вредностите на географската должина одат од 0 до 180. Мексико Сити има должина од -99.13939, а Сингапур има должина од 103.85211.

Координатите за географска ширина и должина се, на пример, користени од GPS. Во секој момент на време, вашата моментална локација може прецизно да се дефинира со координатите за географска ширина и ширина.

Инструкции за споделување на вашата локација на различни уреди и апликации


itself

tools

© 2021 itself tools. Сите права се задржани.